DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PENGASIH LAGI MAHA PENYAYANG....

BLOG INI DIDIRIKAN PADA DASARNYA SEKADAR UNTUK MEMENUHI MASA LAPANG DAN JUGA BERKONGSI MINAT SERTA MAKLUMAT TENTANG KAYU-KAYU TERAS YANG BERKHASIAT DAN RAHSIA MENGENAINYA....

SELAMAT MELAYARI BLOG RAHSIA ALAM

Assalamu'alaikum...

Pendahuluan kata dan tata-cara:

Segala Info Maklumat yang dipaparkan adalah berdasarkan Petua, Pengalaman, Pengetahuan, Pemahaman dan Pengamalan yang diperturunkan melalui orang-orang yang terdahulu serta terbilang dalam tata-cara penggunaan medium Teras Kayu, Batu dan berbagai lagi mengikut nama panggilan pada ketikanya. Barangan yang dipaparkan pula, asal dan asasnya adalah dari dunia yang Nyata. Apa sahaja perkara yang bersangkutan dengan pemahaman dunia Jinn, Alam Ghaib, pantang-larang yang bukan dari Syariat Islam dan perkara-perkara yang tidak dapat diterima oleh hukum akal serta hati naluri dan juga tidak berada didalam Rangkuman Pautan Al-Quran dan Sunnah adalah ditolak sebulat-bulatnya.

Urusan Pertanyaan, Tempahan dan Pembelian

Segala Urusan Tempahan serta Pembelian boleh dibuat melalui:
Talian Hubungan terus/ SMS/Whatsapp
: Waliqudus :6019-3387074

Email
:waliqudus@yahoo.com
:waliqudus@gmail.com
Urusan Penghantaran : EMS POSLAJU (Pos Malaysia)
: Domestik dan Internasional

(Tempahan Hanya akan Diproses setelah Pembayaran dibuat oleh Pembelinya serta dimaklumkan melalui talian yang tertera)

Barangan yang telah dibeli jika terdapat kerosakkan dan tidak menepati Spesifikasi Tempahan, ianya akan diganti sepenuhnya dengan Percuma... melainkan kerosakkan yang disengajakan tidak akan dilayan sepenuhnya oleh Pengasas Blog.

Friday, September 5, 2014

Hi Carbon Steel dan Bi-Metal Blade serta Kegunaannya

 Jenis High Carbon Steel..khas untuk memotong Kayu
 Bi-Metal Blade..Khas untuk memotong besi...

Kayu teras dalam Negara kita kebanyakkannya keras dan berdamar...jika penggunaan mata pemotong yang tidak sesuai, maka peratusan mata blade putus adalah amat tinggi..dan harga mata pemotong yang elok adalah mahal...kalau mahal sekali pun, tidak semestinya mampu memotong teras kayu yang ada. pilihan yang sesuai untuk memotong teras kayu dari Negara kita adalah dari jenis Bi-Metal dan High Carbon Steel...tetapi jenis ini mahal gila dan kena kerap mengasahnya bagi memastikan ketajaman yang berterusan..ukuran bilah mata yang sesuai untuk rip cross cut adalah dari jenis 3-4 bilah bagi setiap inci dan 6-8 bilah mata untuk potongan lurus serta potongan halus..kelebaran dan ketebalan jenis-jenis blade juga perlu diambil kira.