DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PENGASIH LAGI MAHA PENYAYANG....

BLOG INI DIDIRIKAN PADA DASARNYA SEKADAR UNTUK MEMENUHI MASA LAPANG DAN JUGA BERKONGSI MINAT SERTA MAKLUMAT TENTANG KAYU-KAYU TERAS YANG BERKHASIAT DAN RAHSIA MENGENAINYA....

SELAMAT MELAYARI BLOG RAHSIA ALAM

Assalamu'alaikum...

Pendahuluan kata dan tata-cara:

Segala Info Maklumat yang dipaparkan adalah berdasarkan Petua, Pengalaman, Pengetahuan, Pemahaman dan Pengamalan yang diperturunkan melalui orang-orang yang terdahulu serta terbilang dalam tata-cara penggunaan medium Teras Kayu, Batu dan berbagai lagi mengikut nama panggilan pada ketikanya. Barangan yang dipaparkan pula, asal dan asasnya adalah dari dunia yang Nyata. Apa sahaja perkara yang bersangkutan dengan pemahaman dunia Jinn, Alam Ghaib, pantang-larang yang bukan dari Syariat Islam dan perkara-perkara yang tidak dapat diterima oleh hukum akal serta hati naluri dan juga tidak berada didalam Rangkuman Pautan Al-Quran dan Sunnah adalah ditolak sebulat-bulatnya.

Urusan Pertanyaan, Tempahan dan Pembelian

Segala Urusan Tempahan serta Pembelian boleh dibuat melalui:
Talian Hubungan terus/ SMS/Whatsapp
: Waliqudus :6019-3387074

Email
:waliqudus@yahoo.com
:waliqudus@gmail.com
Urusan Penghantaran : EMS POSLAJU (Pos Malaysia)
: Domestik dan Internasional

(Tempahan Hanya akan Diproses setelah Pembayaran dibuat oleh Pembelinya serta dimaklumkan melalui talian yang tertera)

Barangan yang telah dibeli jika terdapat kerosakkan dan tidak menepati Spesifikasi Tempahan, ianya akan diganti sepenuhnya dengan Percuma... melainkan kerosakkan yang disengajakan tidak akan dilayan sepenuhnya oleh Pengasas Blog.

Thursday, October 31, 2013

Pelbagai cara dalam pembuatan biji Tasbih

 Ini adalah cara pembuatan "Bentuk dengan Tangan"

Ada berbagai jenis cara yang dapat diolahkan dalam pembuatan tasbih...
 Pembentukkan biji tasbih dengan Mesin...tetapi cara begini hanya sesuai dengan Kayu jenis lembut...jika penggunaan kayu teras yang keras..mesin akan menjadi rosak serta biji tasbih pecah.
 Olahan begini adalah yang selalu diguna-pakai pengasas..penghayatan dalam pembuatan...
 Ini adalah cara olahan "Honey Comb" dengan penggunaan Vertical Boring..cara sebegini sesuai untuk kayu lembut...tetapi lebih banyak peringkat pembuatan dan jika pembuatan sebegini, mata boring perlu tajam sentiasa...Paparan dibawah menunjukkan mata bit menjadi terbakar oleh kerana teras yang digunakan terlalu keras...cara ini nyata tidak sesuai kerana teras kayu menjadi kehitaman oleh kerana kepanasan yang melampau. teras menjadi terbakar dan molekul dalam teras menjadi mati dan tidak dapat bertindak balas dengan manusia...