DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PENGASIH LAGI MAHA PENYAYANG....

BLOG INI DIDIRIKAN PADA DASARNYA SEKADAR UNTUK MEMENUHI MASA LAPANG DAN JUGA BERKONGSI MINAT SERTA MAKLUMAT TENTANG KAYU-KAYU TERAS YANG BERKHASIAT DAN RAHSIA MENGENAINYA....

SELAMAT MELAYARI BLOG RAHSIA ALAM

Assalamu'alaikum...

Pendahuluan kata dan tata-cara:

Segala Info Maklumat yang dipaparkan adalah berdasarkan Petua, Pengalaman, Pengetahuan, Pemahaman dan Pengamalan yang diperturunkan melalui orang-orang yang terdahulu serta terbilang dalam tata-cara penggunaan medium Teras Kayu, Batu dan berbagai lagi mengikut nama panggilan pada ketikanya. Barangan yang dipaparkan pula, asal dan asasnya adalah dari dunia yang Nyata. Apa sahaja perkara yang bersangkutan dengan pemahaman dunia Jinn, Alam Ghaib, pantang-larang yang bukan dari Syariat Islam dan perkara-perkara yang tidak dapat diterima oleh hukum akal serta hati naluri dan juga tidak berada didalam Rangkuman Pautan Al-Quran dan Sunnah adalah ditolak sebulat-bulatnya.

Urusan Pertanyaan, Tempahan dan Pembelian

Segala Urusan Tempahan serta Pembelian boleh dibuat melalui:
Talian Hubungan terus/ SMS/Whatsapp
: Waliqudus :6019-3387074

Email
:waliqudus@yahoo.com
:waliqudus@gmail.com
Urusan Penghantaran : EMS POSLAJU (Pos Malaysia)
: Domestik dan Internasional

(Tempahan Hanya akan Diproses setelah Pembayaran dibuat oleh Pembelinya serta dimaklumkan melalui talian yang tertera)

Barangan yang telah dibeli jika terdapat kerosakkan dan tidak menepati Spesifikasi Tempahan, ianya akan diganti sepenuhnya dengan Percuma... melainkan kerosakkan yang disengajakan tidak akan dilayan sepenuhnya oleh Pengasas Blog.

Wednesday, February 27, 2013

Jebat dan Tuah..

 Batu Kecubung Ikatan Jebat
 Antara Kecubung dan Delima..
 Antara Tuah dan Jebat

Tuah dan Jebat...ceritera Zaman Kegemilangan Melayu Melaka...yang dipaparkan bukanlah sebagaimana yang diceritakan dalam lipatan sejarah pada suatu ketika dulu..Ini adalah Cincin Ikatan yang dinamakan oleh Manusia. Jikalau dalam Cerita Filem, Jebat dan Tuah dikatakan bertarung bertikaman Keris sesama sendiri kerana, Jebat dikatakan "Menegakkan Kebenaran" dan Tuah pula kerana 'Taat Kesetiaan'..Kedua-duanya pun salah dan kedua-duanya betul...Yang menegakkan kebenaran mati terbunuh manakala Menegakkan Kesetiaan kepada Makhluk yang bernama Manusia pula diangkat Darjatnya..Sinonimnya pada Zaman kini, Menegakkan Kepalsuan dikatakan 'Adalah Benar' dan dipercayai, manakala Menegakkan Ketaatan serta Kesetiaan pada "Pencipta" yang dah gerentinya "Benar yang diatas Kebenaran" difitnah dan dibunuh serta berbagai lagi. Cincin yang dipahat cantik serta dinamai dengan nama Tuah dan Jebat  yang dipaparkan tidak pula sedemikian, ianya seolah berjabat jari pada pemakai yang menyarung cincin ini dan manfaatnya pula adalah kepada pembuatnya...dapat Duit.... dan yang berjabat tangan antara pembuat dan penempah yang menempahnya pula...Puas Hati..Penempah Menjadi Jebat ketika berdebat dengan si Tukang Cincin dan mereka berjabat tangan apabila Perdebatan mengenai Nilai Tempahan menjadi persetujuan bersama dan Bertuah lah pula jari yang memakainya....Berdebat, Berjabat dan Bertuah..begitulah Sinonimnya kesah "Jebat dan Tuah" pada "Zaman Kini"...tak kiralah dalam Jurusan dan Urusan apa jua...Renungkan.