DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PENGASIH LAGI MAHA PENYAYANG....

BLOG INI DIDIRIKAN PADA DASARNYA SEKADAR UNTUK MEMENUHI MASA LAPANG DAN JUGA BERKONGSI MINAT SERTA MAKLUMAT TENTANG KAYU-KAYU TERAS YANG BERKHASIAT DAN RAHSIA MENGENAINYA....

SELAMAT MELAYARI BLOG RAHSIA ALAM

Assalamu'alaikum...

Pendahuluan kata dan tata-cara:

Segala Info Maklumat yang dipaparkan adalah berdasarkan Petua, Pengalaman, Pengetahuan, Pemahaman dan Pengamalan yang diperturunkan melalui orang-orang yang terdahulu serta terbilang dalam tata-cara penggunaan medium Teras Kayu, Batu dan berbagai lagi mengikut nama panggilan pada ketikanya. Barangan yang dipaparkan pula, asal dan asasnya adalah dari dunia yang Nyata. Apa sahaja perkara yang bersangkutan dengan pemahaman dunia Jinn, Alam Ghaib, pantang-larang yang bukan dari Syariat Islam dan perkara-perkara yang tidak dapat diterima oleh hukum akal serta hati naluri dan juga tidak berada didalam Rangkuman Pautan Al-Quran dan Sunnah adalah ditolak sebulat-bulatnya.

Urusan Pertanyaan, Tempahan dan Pembelian

Segala Urusan Tempahan serta Pembelian boleh dibuat melalui:
Talian Hubungan terus/ SMS/Whatsapp
: Waliqudus :6019-3387074

Email
:waliqudus@yahoo.com
:waliqudus@gmail.com
Urusan Penghantaran : EMS POSLAJU (Pos Malaysia)
: Domestik dan Internasional

(Tempahan Hanya akan Diproses setelah Pembayaran dibuat oleh Pembelinya serta dimaklumkan melalui talian yang tertera)

Barangan yang telah dibeli jika terdapat kerosakkan dan tidak menepati Spesifikasi Tempahan, ianya akan diganti sepenuhnya dengan Percuma... melainkan kerosakkan yang disengajakan tidak akan dilayan sepenuhnya oleh Pengasas Blog.

Wednesday, February 27, 2013

Antara Buku Dan Kitab..Antara Kayu dan Teras..


Apakah pengertian dan pemahaman diantara Buku dan Kitab...Perumpamaannya pula sebagaimana beza antara Kayu dengan Teras...walhal ianya adalah pengertian perkara induk yang asas...sama ajer...cuma, kalau buku..bunyinya biasa-biasa...tetapi...kalau Kitab...pemahaman dan pengertiannya berbeza sedikit. Ini kerana isian kandungan isi dan inti cerita didalamnya. Sebagaimana perumpamaan antara Kayu dengan Teras...asas kepada teras adalah kayu...tetapi, bezanya pula adalah isian inti pati didalam teras tersebut tiada terkandung didalam Kayu..walaupun sama.

Bagaimana pula pengertian antara "Rahsia, Misteri dan Mistik"..Rahsia adalah pengetahuan yang tidak dikongsikan atas sebab yang munasabah, jika dikongsikan dengan orang-orang yang tidak munasabah...maka ianya akan menjadi Fitnah dan Musibah, Misteri pula adalah Pengetahuan yang tidak boleh dihebahkan atas sesuatu sebab yang dasarnya adalah Aib semata-mata, manakala Mistik pula adalah Pengetahuan yang tidak diketahui ataupun yang tidak diberi pengetahuan akan perinya...Secara Umum dan Amnya, "Setiap Kejadian yang nyata, PASTI ada penerangan yang teras serta nyata baginya" masakan ada ayat yang menyatakan "Tiada Sesuatu pun yang dijadikan dengan sia-sia"...sesuatu yang tidak sia-sia, sudah tentu ada penjelasan dan penerangan mengenainya..yang pastinya pula, ianya adalah dengan Ilmu pengetahuan yang meluas bagi menyatakannya. Masakan ada Ayat mengatakan.."IlmuNya amat Luas"...Pengertian "Yang Nyata" pula...landasannya adalah dengan Akal yang Terang...masakan ada pepatah.." Tidak Beriman bagi Barang sesiapa yang tidak menggunakan Akalnya untuk Berfikir"...masakan kita berkata bahawasanya kita Beriman sedangkan kita tidak menggunakan akal kita untuk berfikir?..bagaimana pula yang dikatakan " Tidak Beriman seseorang itu selagi ianya tidak Diuji"..ujian atau dugaan tidak didatangkan dengan tanpa sebab musababnya, dan apabila ianya melanda seseorang itu, perlulah ianya membuat penyelesaian bagi ujian tersebut dengan akal pemikirannya,  menerima seadanya, dan berazam untuk tidak melaluinya berulang kali dengan akalnya..bila dah berakal, berfikir dan berbuat..barulah Beriman...tetapi jika berfikir dan berbuat perkara-perkara yang batil serta tiada berlandaskan asas kebenaran...maka ianya beriman juga...tetapi Imannya adalah dengan Setan dan Syaitan...

Buku mengenai pengetahuan Teras dan Kayu yang dipaparkan adalah Tempahan Beberapa Sahabat Blog Rahsia Alam....