DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PENGASIH LAGI MAHA PENYAYANG....

BLOG INI DIDIRIKAN PADA DASARNYA SEKADAR UNTUK MEMENUHI MASA LAPANG DAN JUGA BERKONGSI MINAT SERTA MAKLUMAT TENTANG KAYU-KAYU TERAS YANG BERKHASIAT DAN RAHSIA MENGENAINYA....

SELAMAT MELAYARI BLOG RAHSIA ALAM

Assalamu'alaikum...

Pendahuluan kata dan tata-cara:

Segala Info Maklumat yang dipaparkan adalah berdasarkan Petua, Pengalaman, Pengetahuan, Pemahaman dan Pengamalan yang diperturunkan melalui orang-orang yang terdahulu serta terbilang dalam tata-cara penggunaan medium Teras Kayu, Batu dan berbagai lagi mengikut nama panggilan pada ketikanya. Barangan yang dipaparkan pula, asal dan asasnya adalah dari dunia yang Nyata. Apa sahaja perkara yang bersangkutan dengan pemahaman dunia Jinn, Alam Ghaib, pantang-larang yang bukan dari Syariat Islam dan perkara-perkara yang tidak dapat diterima oleh hukum akal serta hati naluri dan juga tidak berada didalam Rangkuman Pautan Al-Quran dan Sunnah adalah ditolak sebulat-bulatnya.

Urusan Pertanyaan, Tempahan dan Pembelian

Segala Urusan Tempahan serta Pembelian boleh dibuat melalui:
Talian Hubungan terus/ SMS/Whatsapp
: Waliqudus :6019-3387074

Email
:waliqudus@yahoo.com
:waliqudus@gmail.com
Urusan Penghantaran : EMS POSLAJU (Pos Malaysia)
: Domestik dan Internasional

(Tempahan Hanya akan Diproses setelah Pembayaran dibuat oleh Pembelinya serta dimaklumkan melalui talian yang tertera)

Barangan yang telah dibeli jika terdapat kerosakkan dan tidak menepati Spesifikasi Tempahan, ianya akan diganti sepenuhnya dengan Percuma... melainkan kerosakkan yang disengajakan tidak akan dilayan sepenuhnya oleh Pengasas Blog.

Tuesday, October 16, 2012

Jenis-Jenis Batu Petir @ Meteorite

 Jenis Hitam dan Merah...Stoney Type...keras nak mampos masa nak kerat...bukannya batang pisang yeop....
 Ini adalah jenis yang dijumpai di kawasan berbukit dimana keseluruhan struktur hampir mencair..jenis ini dari jenis Stoney Meteorite. Bahan luarannya pula kelihatan bahan yang dikenali sebagai olivine.
 Jenis Bukit..kebanyakkan jenis ini dijumpai didalam tanah dalam keadaan tertusuk didalam kayu teras.
 Jenis ini kebiasaannya dijumpai melekat atau terbenam pada pohon kayu atau batang pokok. Jenis ini adalah jenis Stoney..Batu ini jika dibakar, warna merah bara pada besi akan terpamer..walau pun ianya dari jenis batu dan bukan jenis besi.
Stoney Iron Meteorite..jenis yang kebiasaannya dijumpai didalam tanah, pokok, air, atau bercampur dengan terrestial stone..

Meteorite adalah bahan yang dikenali dan digelar sebagai Batu Petir oleh orang-orang dulu, ini disebabkan, apabila petir atau kilat yang bervoltan tinggi menyambar bumi lalu orang-orang yang menjumpai batu-batu dikawasan tersebut dan mengatakan ianya adalah Batu Petir..Secara "Kebetulan", mereka sebenarnya menjumpai sejenis Meteorite yang berwarna hitam, tetapi, dalam kajian, kebanyakkan batu yang dikatakan sebagai batu petir apabila dipotong, batu tersebut adalah berwarna kehijauan serta pada bahagian luaran batu tersebut memiliki ciri-ciri retak dan berkarat..berkarat adalah akibat kesan cuaca dimana bahan besi didalam batu tersebut terdedah pada air dan haba. Batu Meteorite yang dijumpai tidak memiliki struktur batu yang berbucu tajam bahkan ianya licin dan memiliki kesan seperti lekukan cap jari padanya (Flepspar)..Apabila dipotong (Grain) pada permukaan potongan batu memiliki bahan-bahan yang paling umum dari jenis olivine, Ferum, besi dan berbagai jenis lagi mengikut nama dari kajian saintifik. Petir hanyalah pergeseran haba cuaca dan menghasilkan Voltan kadar tinggi melebihi dari 100,000 KvA. Apabila pergeseran ini terjadi, partikal-partikal halus tidak akan terbentuk menjadi objek yang dikatakan Batu Petir.

Oleh disebabkan pada masa dahulu dan orang-orang sebelumnya yang tiada bersekolah dan berpelajaran, apabila satu-satu kawasan yang dihujani dengan "batu dari langit" serta dentuman kuat yang boleh didengari oleh orang-orang pada masa itu...lalu mereka mengatakan, bahawa ianya adalah bunyi "Guruh serta Petir"...dan apabila mereka melewati kawasan tersebut..ada berbau besi dan batu yang terbakar, lalu mereka mengambilnya dan mengolahkan kandungan besi dari dalam batu tersebut lalu menjadikannya senjata seperti keris dan berbagai lagi.. dan pada zaman purba pula, batu-batu ini diasah lalu menjadikannya sebagai senjata...cuma batu ini pada hari ini, ianya dijadikan sebagai mata cincin dan berbagai lagi disebabkan Kepercayaan Karut serta Tahlul..tetapi, jika ianya dikaji dengan lebih mendalam, sememangnya, batu yang digelar sebagai Batu Petir@Meteorite memiliki tahap "radiasi" yang membolehkannya menjadi Medium Perubatan serta sebagai Pendinding untuk Ketahanan Kulit (Skin Sheild) untuk Manusia. Di barat, para saintis telah menjalankan kajian dan mengatakan bahawa jenis-jenis Batu Meteorite yang paling payah dan dianggap Sebagai Spesis RARE adalah dari jenis Stoney Meteorite dan Stoney Iron Meteorite..yang beruntungnya pula, jenis-jenis tersebut boleh dijumpai dikawasan Equator Katulistiwa dan Tropika...itu dah dalam peta Malaysia la tu...ini disebabkan Tarikkan Graviti dikawasan Equator ada beberapa kawasan yang diklasifikasikan sebagai (Weak Point)..manakala jenis Iron Meteorite kebanyakkannya boleh dijumpai dikawasan yang memiliki (Strongest Point) tarikkan Graviti yang Kuat...tetapi, wahai para sahabat sekaliannya...yang sebenarnya..kat mana nak jatuhnya Al-hadid ni...ianya adalah Urusan Allah belaka..buat apa nak susah-susah..jumpa kalu..kasi canai jadi mata cincin la..nak jadi apa pun, fadilat ka...ajaib ka...Ianya Mutlak milik Allah jua..kan...kan...kannnnnn.