DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PENGASIH LAGI MAHA PENYAYANG....

BLOG INI DIDIRIKAN PADA DASARNYA SEKADAR UNTUK MEMENUHI MASA LAPANG DAN JUGA BERKONGSI MINAT SERTA MAKLUMAT TENTANG KAYU-KAYU TERAS YANG BERKHASIAT DAN RAHSIA MENGENAINYA....

SELAMAT MELAYARI BLOG RAHSIA ALAM

Assalamu'alaikum...

Pendahuluan kata dan tata-cara:

Segala Info Maklumat yang dipaparkan adalah berdasarkan Petua, Pengalaman, Pengetahuan, Pemahaman dan Pengamalan yang diperturunkan melalui orang-orang yang terdahulu serta terbilang dalam tata-cara penggunaan medium Teras Kayu, Batu dan berbagai lagi mengikut nama panggilan pada ketikanya. Barangan yang dipaparkan pula, asal dan asasnya adalah dari dunia yang Nyata. Apa sahaja perkara yang bersangkutan dengan pemahaman dunia Jinn, Alam Ghaib, pantang-larang yang bukan dari Syariat Islam dan perkara-perkara yang tidak dapat diterima oleh hukum akal serta hati naluri dan juga tidak berada didalam Rangkuman Pautan Al-Quran dan Sunnah adalah ditolak sebulat-bulatnya.

Urusan Pertanyaan, Tempahan dan Pembelian

Segala Urusan Tempahan serta Pembelian boleh dibuat melalui:
Talian Hubungan terus/ SMS/Whatsapp
: Waliqudus :6019-3387074

Email
:waliqudus@yahoo.com
:waliqudus@gmail.com
Urusan Penghantaran : EMS POSLAJU (Pos Malaysia)
: Domestik dan Internasional

(Tempahan Hanya akan Diproses setelah Pembayaran dibuat oleh Pembelinya serta dimaklumkan melalui talian yang tertera)

Barangan yang telah dibeli jika terdapat kerosakkan dan tidak menepati Spesifikasi Tempahan, ianya akan diganti sepenuhnya dengan Percuma... melainkan kerosakkan yang disengajakan tidak akan dilayan sepenuhnya oleh Pengasas Blog.

Thursday, May 31, 2012

Tasbih 33 Jenis Kayu dan Teras...Tempahan dari New-Delhi...Siap




Tempahan yang datangnya dari New-Delhi...Masya-Allah, tak disangka-sangka...Alhamdulillah, sebenarnya, Best bila Allah kurniakan Rezeki yang tidak disangka-sangka...Wahai Allah yang diRindui...bagi lah lagi...hehehe...Buat sahabat yang telah menempahnya, Akan saya Poskan menggunakan Khidmat Poslaju...Namaste...

Kelor...Mata Cincin..Tempahan Sedia ada.




Bagi mengelakkan tempahan yang beratur, Pengasas telah mengambil iktibar untuk membuat lebihan Mata Cincin Teras kerana senang apabila para sahabat mahu membuat tempahan dari jenis Mata Cincin dari yang lain...bukannya apa, senang bro...ada ajer tempahan...terus kasi pos..takut luper...

My Wood Workshop..Webblog Rahsia Alam..

This is the place where the core of the woods being chopped off with my mini axe..why the hammer is there?wrong tools may some times is quite use "fool"...not to mention that some times, it hit off my own finger-nail....huwaaaaa..it's quite painful.



Partially placed some of the tools here...but...unfortunately, some of the tools were misplaced during wood-working.....where are my tools???..well, too much concentration till you lost with what type of tool you're using in the making.

This is my Micro-Metal-Lathe...but it turn to be a wood lathe...why????...due to the material is hard as steel...well then, it is ok to use a metal lathe out of it, just to do the job till it done...as long as it serves the purposes in the making....will go along with any kind of modifications..


This Lathe was born before me...it's quite old...but, there was a saying in our old folk-lore "old is bold"..but not Bald...anyway...the bald boy is always there, even it is old...hehehe..




My Jet Wood Lathe..."No wonder, most of the wood turners prefer this machine as it is quiet and reliable...for most of it....it's much more cheaper than other brands in its range..am quite satisfy with this JWL-1014i....

This is the station where the most of the works being done...am doin lots of sanding works here...most of the rotary type of the machine is powered from Induction Motor....

This Section for Cutting and ripping wood-works..from Bend-saw, Circular-Saw, Chain-Saw, Scroll-Saw...and ...What ever I See Then I Saw...


Stalled tools...

All the tools serve me for my wood-work hobby...most of the tools is used for making Praying Wood Beads or they called Masbaha, Tespih, and what so ever they called it.....I do love making Beads....it is "The rememberance of the Great Chanting Words"...Subhanallah, Alhamdulillah, Allahu' Akhbar..

Exotic Woods...Sacred Woods..for Hard Core Rare Wood Enthuasiast









Wide range of selected Rare Woods for the purpose of making Beads, Pendants, Bracelets and many more...call 60193387074 if interested..

Teras Kelor...

Jika mengolahkan tasbih...nak kena ada saiz macam ni..nak memotongnya pula, haus mata gergaji besi....tetapi, akal telah diberi...fikirkan, macam mana nak kasi jadi...."maka jadi lah ia"..


Kualiti terasnya pula sebegini..membuatnya pula, lenguh-lenguh sendi..Zikrullah pada Robbi niat di hati....aku tak kesah lah apa nak jadi..Cukuplah aku dengan NYA sahaja...buat apa pun GERENTI Hepi...

Wednesday, May 30, 2012

Permata Buntat Teras Kelor...Collector's Item









Jumpa Sebutir ajer...bahagian yang hitam tu adalah mata teras..Cepat kalau nak..ada satu ajer buat masa nih...Kilaunya macam Tiger's Eye

Workshop...

Tengah sibuk dok buat ripping...lalalala..."Tasbih Ku Larik Mesin Terhenti"...jeng..jeng..jeng..jeng..jeng (Nyanyi stail Sudirman) "Kuda ku lari"

Teras Pusaka Lama dan Teras Akar Umbi...Teras Kelor

Berlainan rupa dan nama..Pengasas menamakannya oleh kerana beza dari sudut bahagian teras...walhal, ianya..seroper jer jenihnya...Teras Kelor..


Bahagian Akar Umbi...




Pusaka Lama yang bermaksud yang telah tersimpan lama, yang dipusakai...bagi menitipkan Tasbih Pujangga...Cinta Kasih Rindu sebak didada...Pujangga bagi hamba..hanya Allah selayak baginya..Pohonan Rahmat yang berkekalan Awal Akhirannya...Zikrullah sentiasa...bagi jiwa-jiwa yang sejahtera.

Teras Nagasari...Tempahan Tasbih..




Ripping Core Wood...Teras Nagasari yang baru dipotong untuk pembuatan Tasbih...InsyaAllah, Mudahan dipermudahkan akan Amanah yang telah disandarkan...Teras yang kerasnya seiring dengan kekerasan jenis Teras Kelor..

Gemunggal Merah...Tempahan Tasbih..




Ripping Wood Core....Potongan yang dibuat untuk tempahan sahabat dari jenis Gemunggal Merah....Bahagian Tungkal Akar Teras..InsyaAllah...tengah diproses...

Tuesday, May 29, 2012

Gelang Teras Kelor...Tempahan Sahabat...

17 Butir...yang siap diikat mengikut ukuran adalah 14 Butir...selebihnya..jika mahu penambahan...


Keadaan asal dan tidak dipolish...hanya digosok licin sahaja...




Tempahan ini adalah milik seorang sahabat...Alhamdulillah, baru siap...kalau sempat, pengasas akan cuba menghantar secara By-Hand kepada Beliau...InsyaAllah...tak sempat kalu..kasi posss daaaa...

Tasbih Teras Kelor...

Tasbih Teras Kelor...sebelum ini yang dipaparkan hanya seutas...kini....dah siap...dah dah diambil oleh penempahnya...Alhamdulillah...Terima Kasih...



Kebanyakkan tasbih tidak dipaparkan oleh kerana tiada memiliki kesempatan. Kebanyakkan barangan yang ditempah tidak dipaparkan kerana...., bukan semua barang yang ditempah dipaparkan...."yang sebaiknya bagi penempah dan pembuat"...kecuali jika diminta untuk dipaparkan dan kekadang tu hanya buat perhatian kepada bakal penempah yang agak berminat dengan "Tasbih Buatan Tangan"......T.B.T.

Kelor...Tempahan Sahabat..

Akar dari teras kelor yang dititipkan menjadi mata cincin tempahan dari sahabat.


Kilatan asli dan tidak menggunakan bahan pengilat kayu...Teras yang berkualiti...kepada para sahabat yang berminat...boleh membuat tempahan dalam bentuk yang sedemikian...

Geliga Lipan...Tempahan Sahabat dan (untuk yang berminat)

Agak tua berdasarkan warna dan permukaan geliga...


Geliga ini adalah untuk dipasak tanam didalam teras kelor...InsyaAllah,...siap ajer kalau sempat saya buat posting mengenainya...Kepada para sahabat yang berminat...boleh tempah...tetapi terhad....Sms ditalian 019-2563074...




Saturday, May 26, 2012

Selamat Menjalankan Ibadah Umrah...Buat Sahabatku

Apa yang dipaparkan hanyalah Simbolik sahaja, tetapi sebalik simbolik yang terpapar...banyak rungkaian ilmu yang boleh difikirkan. Salah satunya...kenapa nak duduk didalam sedangkan didalam tu sempit...Keluarlah..kan luas alam ni...kalau omputih ada kata-katanya "Don't look from inside the Bowl' Look from out-side the Bowl"..ada juga yang berkata, apa yang tersimpan, bukan semuanya boleh dikeluarkan...tidak kurang juga, Bekas yang berisi penuh-sepenuh-penuhnya jika digoncang tidak berbunyi..kalau isiannya sedikit, bekas yang digoncang akan berbunyi bising...bekas yang kosong, boleh diisi..jika bekas yang penuh, jangan diisi kerana akan terkeluar kembali..maka jika mahu diisi, kosongkan lah bekas tersebut dan barulah diisi..

Kata-kata diatas mengenangkan saya kepada kata-kata yang penuh berhikmah oleh para sahabat yang bersahabat dengan saya, mengerjakan ibadah Haji, Umrah dan sebagainya di Tanah Suci adalah sesuatu yang menjadi renungan bagi ummat yang mahu berfikir akan kejadian-kejadian dari lipatan Sejarah yang telah lalu, daripada lipatan sejarah tersebut, ianya menjadi sesuatu yang dapat menginsafkan diri, lalu kembali-kembali kepada jalan kebenaran. Untuk melakukan Ibadah Haji dan Umrah, tidak semestinya jika memiliki wang yang banyak atau kudrat yang kuat...Sesungguhnya, ke Tanah Suci adalah "diatas Jemputan" bagi kepada yang diIzikan...Alhamdulillah, Buat Sahabat saya yang Dirahmati Allah...CIKGU NASIR GAYONG...Selamat menjalankan Ibadah Umrah di Tanah Suci, Muga Allah mempermudahkan Perjalanan Sahabat serta diiringi dengan RahmatNya....InsyaAllah...dan....Jangan Lupa...Sampaikan Lah...Salam saya kepada "Muhammad Rasullullah S.A.W"...dari waliqudus yang dhoif ini..Ya Nabi, Ya Habbibullah, Salam'mun alaika....

Tasbih 70....Teras Kelor...Tempahan Sahabat

Anak tasbih 10 butir..


Imam atau Kepala Tasbih yang diikatkan dengan anak tasbih.




Pembahagi tasbih...Kenapa dinamakan sebagai Tasbih 70...ini adalah permintaan sahabat yang menempahnya..dimulai dengan 10 butir dan dibahagikan dengan 50, kemudian kembali kepada 10 butir..bertasbih ni tiada mengira had amalan, ada berbagai-bagai cara mengikut pembelajaran masing-masing...pembuatan biji tasbih pula diolahkan dengan daya "Ikut Gerak Rasa", dimana tangan mengolahkan..itulah ia..jika dirancang pembuatannya...maka, tak siap la...InsyaAllah, akan saya poskan tasbih ini kepada sahabat yang telah mengamanahkan pembuatan tasbih ini...Alhamdulillah..

Tasbih Tempahan Sahabat...Kelor 99 Butir









Ditempah 2 Utas, lagi seutas tu belum diikat lagi, ramai para sahabat yang bertanya tentang keistimewaan, kelas atau gred,...apakah perbezaannya?...jawab saya..."Saya Bukan Tuhan"..jika ada pepatah lama mengatakan, "Hidayah itu milik Allah"...maka, fadilat sesuatu kejadian dari Ciptaan Tuhan...biarkanlah ianya dari Tuhan..jika sesuatu kejadian yang bersangkutan dengannya yang dinyatakan di depan mata.."Sesungguhnya" Tuhan mahu memperlihatkan KeEsaanNya serta KebesaranNya bagi meneguhkan Keimanan di Dada hamba-hambaNya...

Thursday, May 24, 2012

Tongkol-Tungkal Akar Teras Gemunggal Merah...

Kalau nak kata Rare...Sahabat saya si Abang Azan dari Zamrud-Tech, dia pun ada teras gemunggal merah..tapi takper lah...share-share lah...ni kira "Spesis Rare-Rong" lah jugak...


Beza Kelor dan Gemunggal adalah dari Urat Terasnya..Teras Kelor memiliki Bintik-Bintik Halus seperti Liang Roma dan Urat Gemunggal pula seperti Urat Tapak Ibu Jari..urat telapak tangan pun lebih kurang sama, cuma bila kasi penampau ngan tangan, copnya tak lekat kat pipi..yang ada cuma rasa bahangnya ajer..kann...kannn...malahan Bau dari Teras Kelor dan Gemunggal juga berlainan jika diGosok pada Mesin Sander..ibarattul-misal perbezaannya pula adalah seperti, makan Padi, makan beras kalau tak pun makan nasi..apa rasa diantaranya?..berbeza-beza kan?...tetapi..bukankah ianya dari rumpunan yang samakan??? cer pikir..cer pikir...

Akar Teras Kelor Pusaka Lama..

Akar Teras Kelor yang baru dikerat-kerat....


Contoh Urat dari Akar Teras bahagian pusar tengah...ini dinamakan Sepusat-Sepusing..bila nampak ajer pusat..gerenti pening...tetapi ader jenis manusia yang melihat "pusat"...dia kata..huiyooo..happening..contoh salah satu darinya adalah...pusat membeli-belah...ada dua ayat..happening dan pening...sebabnya...dalam poket dah "Left Nothing"....so jadinya.."Pening yang Happening"..tidak kurang juga yang melihat pusat...dia kata...ni dah pernah bunting nihh...



Teras Kelor.....ramai yang pening apabila melihat pusat dan puing uratnya..bagi mengenali Teras Kelor dan juga supaya tidak pening dengan urat sarafnya adalah dengan, mengenali bau dari teras yang digosok pada tahap kelajuan Mesin Sander yang sederhana bagi mendapatkan baunya(Friction Produce Heat..Heat Produce Smell)...hangpa pegi mana pun..kalau terbau bauan tersebut..maka, ianya adalah jenis teras kelor Asli Jati...tak caya kalu..gigit jari..sakit tak???hehehe