DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PENGASIH LAGI MAHA PENYAYANG....

BLOG INI DIDIRIKAN PADA DASARNYA SEKADAR UNTUK MEMENUHI MASA LAPANG DAN JUGA BERKONGSI MINAT SERTA MAKLUMAT TENTANG KAYU-KAYU TERAS YANG BERKHASIAT DAN RAHSIA MENGENAINYA....

SELAMAT MELAYARI BLOG RAHSIA ALAM

Assalamu'alaikum...

Pendahuluan kata dan tata-cara:

Segala Info Maklumat yang dipaparkan adalah berdasarkan Petua, Pengalaman, Pengetahuan, Pemahaman dan Pengamalan yang diperturunkan melalui orang-orang yang terdahulu serta terbilang dalam tata-cara penggunaan medium Teras Kayu, Batu dan berbagai lagi mengikut nama panggilan pada ketikanya. Barangan yang dipaparkan pula, asal dan asasnya adalah dari dunia yang Nyata. Apa sahaja perkara yang bersangkutan dengan pemahaman dunia Jinn, Alam Ghaib, pantang-larang yang bukan dari Syariat Islam dan perkara-perkara yang tidak dapat diterima oleh hukum akal serta hati naluri dan juga tidak berada didalam Rangkuman Pautan Al-Quran dan Sunnah adalah ditolak sebulat-bulatnya.

Urusan Pertanyaan, Tempahan dan Pembelian

Segala Urusan Tempahan serta Pembelian boleh dibuat melalui:
Talian Hubungan terus/ SMS/Whatsapp
: Waliqudus :6019-3387074

Email
:waliqudus@yahoo.com
:waliqudus@gmail.com
Urusan Penghantaran : EMS POSLAJU (Pos Malaysia)
: Domestik dan Internasional

(Tempahan Hanya akan Diproses setelah Pembayaran dibuat oleh Pembelinya serta dimaklumkan melalui talian yang tertera)

Barangan yang telah dibeli jika terdapat kerosakkan dan tidak menepati Spesifikasi Tempahan, ianya akan diganti sepenuhnya dengan Percuma... melainkan kerosakkan yang disengajakan tidak akan dilayan sepenuhnya oleh Pengasas Blog.

Friday, March 9, 2012

Kemuning..Murraya Paniculata..

Akar Teras Kemuning Emas yang dipercayai berumur melebihi dari 500 tahun ini amat kurang pendedahannya dalam bidang perubatan..amat terkenal kerana rentas urat teras yang begitu menonjol jika dihasilkan dari pertukangan seni yang tinggi dan perincian yang teliti oleh tukang atau si pandai kayu mengolahkannya.


Spesis Kemuning ada berbagai..melebihi dari 30jenis spesis, tetapi yang amat terkenal adalah dari jenis Kemuning Hitam dan Kemuning Emas.
Teras yang didalam bentuk Log ini adalah untuk Pembuatan Cokmar Masjid..


Kemuning Hitam pula telah dikenali dengan fadilat penawar..begitu malangnya, tiada pendedahan yang spesifik baginya...teras ini jika dibuat Research adan Developement, sudah pastinya akan ada lebih ramai orang-orang Melayu yang bergelar Jutawan hasil dari kaji selidik dan diaplikasikan dalam bidang perubatan Moden.Bagi mendapatkan Teras Kemuning yang berkualiti, ada berbagai cara mendapatkannya serta dijaga agar tidak retak..bahagian teras yang jarang sekali retak adalah bahagian Teras Akar..