DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PENGASIH LAGI MAHA PENYAYANG....

BLOG INI DIDIRIKAN PADA DASARNYA SEKADAR UNTUK MEMENUHI MASA LAPANG DAN JUGA BERKONGSI MINAT SERTA MAKLUMAT TENTANG KAYU-KAYU TERAS YANG BERKHASIAT DAN RAHSIA MENGENAINYA....

SELAMAT MELAYARI BLOG RAHSIA ALAM

Assalamu'alaikum...

Pendahuluan kata dan tata-cara:

Segala Info Maklumat yang dipaparkan adalah berdasarkan Petua, Pengalaman, Pengetahuan, Pemahaman dan Pengamalan yang diperturunkan melalui orang-orang yang terdahulu serta terbilang dalam tata-cara penggunaan medium Teras Kayu, Batu dan berbagai lagi mengikut nama panggilan pada ketikanya. Barangan yang dipaparkan pula, asal dan asasnya adalah dari dunia yang Nyata. Apa sahaja perkara yang bersangkutan dengan pemahaman dunia Jinn, Alam Ghaib, pantang-larang yang bukan dari Syariat Islam dan perkara-perkara yang tidak dapat diterima oleh hukum akal serta hati naluri dan juga tidak berada didalam Rangkuman Pautan Al-Quran dan Sunnah adalah ditolak sebulat-bulatnya.

Urusan Pertanyaan, Tempahan dan Pembelian

Segala Urusan Tempahan serta Pembelian boleh dibuat melalui:
Talian Hubungan terus/ SMS/Whatsapp
: Waliqudus :6019-3387074

Email
:waliqudus@yahoo.com
:waliqudus@gmail.com
Urusan Penghantaran : EMS POSLAJU (Pos Malaysia)
: Domestik dan Internasional

(Tempahan Hanya akan Diproses setelah Pembayaran dibuat oleh Pembelinya serta dimaklumkan melalui talian yang tertera)

Barangan yang telah dibeli jika terdapat kerosakkan dan tidak menepati Spesifikasi Tempahan, ianya akan diganti sepenuhnya dengan Percuma... melainkan kerosakkan yang disengajakan tidak akan dilayan sepenuhnya oleh Pengasas Blog.

Monday, February 13, 2012

Peralatan pembuatan Teras Kayu dan Batu.

Ini adalah sejenis Ac-Motor yang digunakan untuk Pam Air, jenis motor sebegini memiliki ketahanan jika digunakan dalam proses pembuatan teras kayu yang memerlukan kesinambungan kerja. (Continuous running)..jika para sahabat ingin membuat mesin Pencanai sendiri, motor sebegini yang saya unjurkan. Sebab ianya tahan lasak..kalau nak cari..cari dari jenis pembuatan dari Italy. dari jenama Nocchi atau Waterco.


Scroll-Saw, mesin sebegini sesuai bagi pembuatan Bahagian Sampir atau Hulu Senjata...tetapi hanya untuk bentuk asas..
Mesin Sander yang digunakan setelah dilakukan modifikasi padanya. Teras-teras yang ada amat keras..kalau pakai dari jenis yang cekai..jawabnya kerja tidak akan menjadi.Diamond Plated Disk ini digunakan untuk mengasah mata pelarik kayu dan juga batu..MAta Diamond digunakan bagi mengurangkan kesan geseran yang boleh membentuk Haba. Besi atau batu akan menjadi rosak jika kepanasan terlampau tinggi akibat kesan geseran.