DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PENGASIH LAGI MAHA PENYAYANG....

BLOG INI DIDIRIKAN PADA DASARNYA SEKADAR UNTUK MEMENUHI MASA LAPANG DAN JUGA BERKONGSI MINAT SERTA MAKLUMAT TENTANG KAYU-KAYU TERAS YANG BERKHASIAT DAN RAHSIA MENGENAINYA....

SELAMAT MELAYARI BLOG RAHSIA ALAM

Assalamu'alaikum...

Pendahuluan kata dan tata-cara:

Segala Info Maklumat yang dipaparkan adalah berdasarkan Petua, Pengalaman, Pengetahuan, Pemahaman dan Pengamalan yang diperturunkan melalui orang-orang yang terdahulu serta terbilang dalam tata-cara penggunaan medium Teras Kayu, Batu dan berbagai lagi mengikut nama panggilan pada ketikanya. Barangan yang dipaparkan pula, asal dan asasnya adalah dari dunia yang Nyata. Apa sahaja perkara yang bersangkutan dengan pemahaman dunia Jinn, Alam Ghaib, pantang-larang yang bukan dari Syariat Islam dan perkara-perkara yang tidak dapat diterima oleh hukum akal serta hati naluri dan juga tidak berada didalam Rangkuman Pautan Al-Quran dan Sunnah adalah ditolak sebulat-bulatnya.

Urusan Pertanyaan, Tempahan dan Pembelian

Segala Urusan Tempahan serta Pembelian boleh dibuat melalui:
Talian Hubungan terus/ SMS/Whatsapp
: Waliqudus :6019-3387074

Email
:waliqudus@yahoo.com
:waliqudus@gmail.com
Urusan Penghantaran : EMS POSLAJU (Pos Malaysia)
: Domestik dan Internasional

(Tempahan Hanya akan Diproses setelah Pembayaran dibuat oleh Pembelinya serta dimaklumkan melalui talian yang tertera)

Barangan yang telah dibeli jika terdapat kerosakkan dan tidak menepati Spesifikasi Tempahan, ianya akan diganti sepenuhnya dengan Percuma... melainkan kerosakkan yang disengajakan tidak akan dilayan sepenuhnya oleh Pengasas Blog.

Sunday, February 12, 2012

Batu Besi Petir Merah.

Dikenali melalui pembelajaran dari orang-orang lama, Batu Besi Petir Merah digelar kerana Warna luaran batu ini berwarna Kemerahan..Jika digosok dengan air, airnya berwarna seakan kemerahan sedikit.


Batu Petir dan Batu Besi Petir berbeza kerana Kandungan besi yang terdapat pada Batu Besi Petir. Batu Petir tidak bertindak balas dengan besi Magnet..tetapi Batu Besi Petir Bertindak Balas dengan besi Magnet. Persamaan diantara Batu Petir dan Batu Besi Petir adalah Bahan ini akan melekat dengan Emas jika Emas digosokkan pada permukaannya. Jisim kepaduan jenis Batu Petir dan Batu Besi Petir adalah lebih berat jika dibandingkan dengan Batu Biasa atau Batu Sungai yang sama Saiz dengannya..Cara bagi mengenal pasti jenis batu petir adalah dengan menggunakan timbang air....ianya juga boleh dikaji melalui potongan rentas dimana permukaan pada potongan tersebut jika dilihat melalui Microskop, rupa kandungan padanya seperti yang terdapat pada Batu Meteor yang dipanggil Chondrite ataupun Achondrite..Permukaan asal luaran batu petir juga agak licin dan tidak tajam..lagi satu cara mengujinya adalah apabila ianya digosok pada mata pisau...Orang-orang dahulu mengasah senjata dengan menggunakan Batu yang dikenali sebagai Batu Petir....