DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PENGASIH LAGI MAHA PENYAYANG....

BLOG INI DIDIRIKAN PADA DASARNYA SEKADAR UNTUK MEMENUHI MASA LAPANG DAN JUGA BERKONGSI MINAT SERTA MAKLUMAT TENTANG KAYU-KAYU TERAS YANG BERKHASIAT DAN RAHSIA MENGENAINYA....

SELAMAT MELAYARI BLOG RAHSIA ALAM

Assalamu'alaikum...

Pendahuluan kata dan tata-cara:

Segala Info Maklumat yang dipaparkan adalah berdasarkan Petua, Pengalaman, Pengetahuan, Pemahaman dan Pengamalan yang diperturunkan melalui orang-orang yang terdahulu serta terbilang dalam tata-cara penggunaan medium Teras Kayu, Batu dan berbagai lagi mengikut nama panggilan pada ketikanya. Barangan yang dipaparkan pula, asal dan asasnya adalah dari dunia yang Nyata. Apa sahaja perkara yang bersangkutan dengan pemahaman dunia Jinn, Alam Ghaib, pantang-larang yang bukan dari Syariat Islam dan perkara-perkara yang tidak dapat diterima oleh hukum akal serta hati naluri dan juga tidak berada didalam Rangkuman Pautan Al-Quran dan Sunnah adalah ditolak sebulat-bulatnya.

Urusan Pertanyaan, Tempahan dan Pembelian

Segala Urusan Tempahan serta Pembelian boleh dibuat melalui:
Talian Hubungan terus/ SMS/Whatsapp
: Waliqudus :6019-3387074

Email
:waliqudus@yahoo.com
:waliqudus@gmail.com
Urusan Penghantaran : EMS POSLAJU (Pos Malaysia)
: Domestik dan Internasional

(Tempahan Hanya akan Diproses setelah Pembayaran dibuat oleh Pembelinya serta dimaklumkan melalui talian yang tertera)

Barangan yang telah dibeli jika terdapat kerosakkan dan tidak menepati Spesifikasi Tempahan, ianya akan diganti sepenuhnya dengan Percuma... melainkan kerosakkan yang disengajakan tidak akan dilayan sepenuhnya oleh Pengasas Blog.

Tuesday, January 17, 2012

Geraham Gajah..Permata Tempahan.

Nak memotongnya payah betul jika menggunakan peralatan yang tidak sesuai. Dengan menggunakan mata diamond baru boleh putus..siap berapi-rapi lagi.


Api ke, air ke, jika telah mengambil amanah dari Para Sahabat, ianya perlulah disiapkan..Alhamdulillah, siap juga akhirnya. Ni baru Geraham yang hampir menjadi Batu...kalau yang dah jadi batu..kematu la jawabnya waktu nak mencanai. Mencanainya pun menggunakan kaedah sebagaimana proses mencanai Batu Permata...pakai Diamond Disk....


Jika nak mengilatkannya, proses gosokkan dengan Serbuk Berlian (Diamond Powder 100,000 Grit)..tetapi permata yang dipaparkan tidak digosok dengannya..hanya menggunakan Kertas Pasir Grit 800 dan digosok dengan Air. Para Sahabat boleh mencuba teknik tersebut..tetapi gunakanlah kertas pasir dari jenis Wet and Dry..kalau pakai jenis-jenis yang ala kadar..jawabnya nanti...tak menjadi..Cari dari jenis yang berjenama Norton Silicon Carbide Waterproof Abrasive Paper...mahal sedikit..tetapi, kerja tangan anda menjadi....Selamat mencuba..