DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PENGASIH LAGI MAHA PENYAYANG....

BLOG INI DIDIRIKAN PADA DASARNYA SEKADAR UNTUK MEMENUHI MASA LAPANG DAN JUGA BERKONGSI MINAT SERTA MAKLUMAT TENTANG KAYU-KAYU TERAS YANG BERKHASIAT DAN RAHSIA MENGENAINYA....

SELAMAT MELAYARI BLOG RAHSIA ALAM

Assalamu'alaikum...

Pendahuluan kata dan tata-cara:

Segala Info Maklumat yang dipaparkan adalah berdasarkan Petua, Pengalaman, Pengetahuan, Pemahaman dan Pengamalan yang diperturunkan melalui orang-orang yang terdahulu serta terbilang dalam tata-cara penggunaan medium Teras Kayu, Batu dan berbagai lagi mengikut nama panggilan pada ketikanya. Barangan yang dipaparkan pula, asal dan asasnya adalah dari dunia yang Nyata. Apa sahaja perkara yang bersangkutan dengan pemahaman dunia Jinn, Alam Ghaib, pantang-larang yang bukan dari Syariat Islam dan perkara-perkara yang tidak dapat diterima oleh hukum akal serta hati naluri dan juga tidak berada didalam Rangkuman Pautan Al-Quran dan Sunnah adalah ditolak sebulat-bulatnya.

Urusan Pertanyaan, Tempahan dan Pembelian

Segala Urusan Tempahan serta Pembelian boleh dibuat melalui:
Talian Hubungan terus/ SMS/Whatsapp
: Waliqudus :6019-3387074

Email
:waliqudus@yahoo.com
:waliqudus@gmail.com
Urusan Penghantaran : EMS POSLAJU (Pos Malaysia)
: Domestik dan Internasional

(Tempahan Hanya akan Diproses setelah Pembayaran dibuat oleh Pembelinya serta dimaklumkan melalui talian yang tertera)

Barangan yang telah dibeli jika terdapat kerosakkan dan tidak menepati Spesifikasi Tempahan, ianya akan diganti sepenuhnya dengan Percuma... melainkan kerosakkan yang disengajakan tidak akan dilayan sepenuhnya oleh Pengasas Blog.

Friday, January 20, 2012

Damar Teras Kelor...Mata Cincin

Agak payah juga nak canai damar dari teras kelor ni...silap canai...pecah...


Rapuh..tetapi Ampuh....
Ada teknik-teknik bagi membuat mata cincin dari jenis damar atau ambar. Kebiasaannya Ambar lebih keras dari damar dan ianya lebih mudah untuk dibentuk dengan mesin sander. Damar pula lebih sesuai dibentuk secara manual dengan gosokkan tangan..jika dibentuk dengan penggunaan mesin sander..jawabnya, hancusss....tetapi, apa yang menghairankan saya, sebelum ini jari saya terluka akibat terkena mesin, dengan serbuk dari damar teras kelor mengenai tempat luka tersebut sewaktu gosokkan...luka jari tidak terasa pedih atau sakit...fadilat yang tidak disedari...jadinya, benarlah kata-kata orang-orang lama, Damar Teras Kelor begitu ampuh jika tahu diolahkan serta digunakan dengan landasan yang betul...walaupun agak rapuh damarnya..tetapi begitu Ampuh kegunaannya..