DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PENGASIH LAGI MAHA PENYAYANG....

BLOG INI DIDIRIKAN PADA DASARNYA SEKADAR UNTUK MEMENUHI MASA LAPANG DAN JUGA BERKONGSI MINAT SERTA MAKLUMAT TENTANG KAYU-KAYU TERAS YANG BERKHASIAT DAN RAHSIA MENGENAINYA....

SELAMAT MELAYARI BLOG RAHSIA ALAM

Assalamu'alaikum...

Pendahuluan kata dan tata-cara:

Segala Info Maklumat yang dipaparkan adalah berdasarkan Petua, Pengalaman, Pengetahuan, Pemahaman dan Pengamalan yang diperturunkan melalui orang-orang yang terdahulu serta terbilang dalam tata-cara penggunaan medium Teras Kayu, Batu dan berbagai lagi mengikut nama panggilan pada ketikanya. Barangan yang dipaparkan pula, asal dan asasnya adalah dari dunia yang Nyata. Apa sahaja perkara yang bersangkutan dengan pemahaman dunia Jinn, Alam Ghaib, pantang-larang yang bukan dari Syariat Islam dan perkara-perkara yang tidak dapat diterima oleh hukum akal serta hati naluri dan juga tidak berada didalam Rangkuman Pautan Al-Quran dan Sunnah adalah ditolak sebulat-bulatnya.

Urusan Pertanyaan, Tempahan dan Pembelian

Segala Urusan Tempahan serta Pembelian boleh dibuat melalui:
Talian Hubungan terus/ SMS/Whatsapp
: Waliqudus :6019-3387074

Email
:waliqudus@yahoo.com
:waliqudus@gmail.com
Urusan Penghantaran : EMS POSLAJU (Pos Malaysia)
: Domestik dan Internasional

(Tempahan Hanya akan Diproses setelah Pembayaran dibuat oleh Pembelinya serta dimaklumkan melalui talian yang tertera)

Barangan yang telah dibeli jika terdapat kerosakkan dan tidak menepati Spesifikasi Tempahan, ianya akan diganti sepenuhnya dengan Percuma... melainkan kerosakkan yang disengajakan tidak akan dilayan sepenuhnya oleh Pengasas Blog.

Wednesday, December 21, 2011

Ringkasan Pembuatan (Melarik)

Setelah kayu atau teras dipotong, ianya ditebuk dengan mata drill yang paling halus.


Potongan teras yang telah dibuat lubang diletakkan pada tempat mesin pelarik...fungsi mesin pelarik adalah untuk memutarkan kayu atau teras dengan kelajuan pusingan tertentu kalau laju sangat pusingannya..teras atau kayu akan terpelanting keluar dari tempatnya..silap haribulan..kemuka peginya.
Dengan kelajuan sederhana, teras akan dilarik dengan menggunakan beberapa jenis lathe tools..termasuklah Custom Tools..Mata pelarik yang diubah-suai oleh pengasas sendiri bagi memudahkan kerja melarik. Tidak juga mudah...ada kalanya..mata pelarik menjadi tumpul beberapa kali sebelum sebutir biji tasbih menjadi bulat sempurna.


Kaedah pengilatan dengan mengunakan kulit. Pengasas tidak menggunakan cecair pengilat untuk mengilatkan butiran biji tasbih dari kayu atau teras..kilatan adalah kilatan semulajadi...kekadang tu, jari-jemari pun boleh mengelupas akibat terkena besi pemutar...Untuk menjadikan sebutir teras sebegini memakan masa antara 5 - 10 minit mengikut jenis teras....ada kalanya butiran teras hampir siap....tup-tup..pecah la pulak..dah kena buat yang lain..