DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PENGASIH LAGI MAHA PENYAYANG....

BLOG INI DIDIRIKAN PADA DASARNYA SEKADAR UNTUK MEMENUHI MASA LAPANG DAN JUGA BERKONGSI MINAT SERTA MAKLUMAT TENTANG KAYU-KAYU TERAS YANG BERKHASIAT DAN RAHSIA MENGENAINYA....

SELAMAT MELAYARI BLOG RAHSIA ALAM

Assalamu'alaikum...

Pendahuluan kata dan tata-cara:

Segala Info Maklumat yang dipaparkan adalah berdasarkan Petua, Pengalaman, Pengetahuan, Pemahaman dan Pengamalan yang diperturunkan melalui orang-orang yang terdahulu serta terbilang dalam tata-cara penggunaan medium Teras Kayu, Batu dan berbagai lagi mengikut nama panggilan pada ketikanya. Barangan yang dipaparkan pula, asal dan asasnya adalah dari dunia yang Nyata. Apa sahaja perkara yang bersangkutan dengan pemahaman dunia Jinn, Alam Ghaib, pantang-larang yang bukan dari Syariat Islam dan perkara-perkara yang tidak dapat diterima oleh hukum akal serta hati naluri dan juga tidak berada didalam Rangkuman Pautan Al-Quran dan Sunnah adalah ditolak sebulat-bulatnya.

Urusan Pertanyaan, Tempahan dan Pembelian

Segala Urusan Tempahan serta Pembelian boleh dibuat melalui:
Talian Hubungan terus/ SMS/Whatsapp
: Waliqudus :6019-3387074

Email
:waliqudus@yahoo.com
:waliqudus@gmail.com
Urusan Penghantaran : EMS POSLAJU (Pos Malaysia)
: Domestik dan Internasional

(Tempahan Hanya akan Diproses setelah Pembayaran dibuat oleh Pembelinya serta dimaklumkan melalui talian yang tertera)

Barangan yang telah dibeli jika terdapat kerosakkan dan tidak menepati Spesifikasi Tempahan, ianya akan diganti sepenuhnya dengan Percuma... melainkan kerosakkan yang disengajakan tidak akan dilayan sepenuhnya oleh Pengasas Blog.

Saturday, November 19, 2011

Kayu Delima dan Teras Kimanis.

Dua jenis kayu...Kayu dari Pokok Delima dan Teras dari pokok Kimanis.


Kayu Delima ini berumur lebih dari 30 tahun..lebihnya berapa..wallahu.
Ini pula adalah Teras dari Pokok Kimanis yang juga dikenali sebagai Teras Delima.


Pokok Delima amat payah nak berteras. kalau nak berteras pun memakan masa yang begitu lama.Pokok Delima sering dikaitkan dengan Teras Delima, walhal ianya adalah dua spesis yang berlainan. Walau teras dari pokok delima dimasak dengan air...airnya tidak akan merubah menjadi warna merah pink..yang bertukar warna adalah teras dari pokok kimanis...rasa dari teras pokok kimanis pula macam sirap...Teras Kimanis dipercayai memiliki fadilat penawar dan pembias bisa....terasnya juga digunakan sebagai penyejuk panas badan...bukan panas baran...hehehe.