DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PENGASIH LAGI MAHA PENYAYANG....

BLOG INI DIDIRIKAN PADA DASARNYA SEKADAR UNTUK MEMENUHI MASA LAPANG DAN JUGA BERKONGSI MINAT SERTA MAKLUMAT TENTANG KAYU-KAYU TERAS YANG BERKHASIAT DAN RAHSIA MENGENAINYA....

SELAMAT MELAYARI BLOG RAHSIA ALAM

Assalamu'alaikum...

Pendahuluan kata dan tata-cara:

Segala Info Maklumat yang dipaparkan adalah berdasarkan Petua, Pengalaman, Pengetahuan, Pemahaman dan Pengamalan yang diperturunkan melalui orang-orang yang terdahulu serta terbilang dalam tata-cara penggunaan medium Teras Kayu, Batu dan berbagai lagi mengikut nama panggilan pada ketikanya. Barangan yang dipaparkan pula, asal dan asasnya adalah dari dunia yang Nyata. Apa sahaja perkara yang bersangkutan dengan pemahaman dunia Jinn, Alam Ghaib, pantang-larang yang bukan dari Syariat Islam dan perkara-perkara yang tidak dapat diterima oleh hukum akal serta hati naluri dan juga tidak berada didalam Rangkuman Pautan Al-Quran dan Sunnah adalah ditolak sebulat-bulatnya.

Urusan Pertanyaan, Tempahan dan Pembelian

Segala Urusan Tempahan serta Pembelian boleh dibuat melalui:
Talian Hubungan terus/ SMS/Whatsapp
: Waliqudus :6019-3387074

Email
:waliqudus@yahoo.com
:waliqudus@gmail.com
Urusan Penghantaran : EMS POSLAJU (Pos Malaysia)
: Domestik dan Internasional

(Tempahan Hanya akan Diproses setelah Pembayaran dibuat oleh Pembelinya serta dimaklumkan melalui talian yang tertera)

Barangan yang telah dibeli jika terdapat kerosakkan dan tidak menepati Spesifikasi Tempahan, ianya akan diganti sepenuhnya dengan Percuma... melainkan kerosakkan yang disengajakan tidak akan dilayan sepenuhnya oleh Pengasas Blog.

Friday, October 21, 2011

Kelor Hutan....Kelor Bukit

Kelor Hutan dan Kelor Bukit..apakah yang bezanya..


Warna dan rona?...
Jelas paparannya, Jenis hutan memiliki bintik yang halus, manakala jenis bukit memiliki bintik kasar. Jenis bukit juga berkongsi ciri bintik yang sama dengan jenis kelor pulau.


Bintik Kasar pada Kelor Bukit.


Paparan penuh Kelor jenis bukit.....Kelor Hutan yang memiliki bintik halus...Paparan penuh kelor jenis hutan..Kebanyakkan jenis teras yang berwarna coklat kehitaman terdapat pada jenis kelor hutan serta memiliki sifat ketumpatan yang padu dan yang dikatakan tenggelam dalam air. Tidak semestinya yang tenggelam tu hanya pada kelor hutan sahaja, jenis bukit, pulau dan jenis kampung juga ada yang memiliki ketumpatan yang padu..tetapi agak susah sedikit nak dapat..itu pun nak kena pilih dan diuji setiapnya didalam air...Kelor hutan pun ada juga yang jenis padu..tetapi masih timbul jika diuji dengan air...rata-rata..semua jenis teras kelor tidak mengira jenis yang mana....sama sahaja..sebabnya..ianya adalah turunan spesis yang sama....cuma berbeza dari keadaan tempat hidupnya sahaja.