DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PENGASIH LAGI MAHA PENYAYANG....

BLOG INI DIDIRIKAN PADA DASARNYA SEKADAR UNTUK MEMENUHI MASA LAPANG DAN JUGA BERKONGSI MINAT SERTA MAKLUMAT TENTANG KAYU-KAYU TERAS YANG BERKHASIAT DAN RAHSIA MENGENAINYA....

SELAMAT MELAYARI BLOG RAHSIA ALAM

Assalamu'alaikum...

Pendahuluan kata dan tata-cara:

Segala Info Maklumat yang dipaparkan adalah berdasarkan Petua, Pengalaman, Pengetahuan, Pemahaman dan Pengamalan yang diperturunkan melalui orang-orang yang terdahulu serta terbilang dalam tata-cara penggunaan medium Teras Kayu, Batu dan berbagai lagi mengikut nama panggilan pada ketikanya. Barangan yang dipaparkan pula, asal dan asasnya adalah dari dunia yang Nyata. Apa sahaja perkara yang bersangkutan dengan pemahaman dunia Jinn, Alam Ghaib, pantang-larang yang bukan dari Syariat Islam dan perkara-perkara yang tidak dapat diterima oleh hukum akal serta hati naluri dan juga tidak berada didalam Rangkuman Pautan Al-Quran dan Sunnah adalah ditolak sebulat-bulatnya.

Urusan Pertanyaan, Tempahan dan Pembelian

Segala Urusan Tempahan serta Pembelian boleh dibuat melalui:
Talian Hubungan terus/ SMS/Whatsapp
: Waliqudus :6019-3387074

Email
:waliqudus@yahoo.com
:waliqudus@gmail.com
Urusan Penghantaran : EMS POSLAJU (Pos Malaysia)
: Domestik dan Internasional

(Tempahan Hanya akan Diproses setelah Pembayaran dibuat oleh Pembelinya serta dimaklumkan melalui talian yang tertera)

Barangan yang telah dibeli jika terdapat kerosakkan dan tidak menepati Spesifikasi Tempahan, ianya akan diganti sepenuhnya dengan Percuma... melainkan kerosakkan yang disengajakan tidak akan dilayan sepenuhnya oleh Pengasas Blog.

Tuesday, September 20, 2011

Tasbih 7 Teras...Tempahan Sahabat dari Kenya.

Dalam dok sibuk menyusun barang-barang....sempat jugak pengasas siapkan tempahan seorang sahabat dari Kenya.


Masih lagi menggunakan kaedah pembuatan dengan tangan..tetapi senang la sedikit bila ada mesin Pelarik (Wood Lathe)..Pembuatan tasbih menggunakan Wood Lathe adalah untuk saiz dan bentuk asas..untuk membuat Sphere (Bulat) masih lagi kaedah lama...Gosokkan kertas pasir dengan tangan.
Kepala Tasbih boleh dikira cantik sedikit la dari dahulu..tetapi dari design pula...tiada ketetapan..ikut tangan la..mana yang boleh...agak tak elok ajer ..buat yang lain..


Cuma yang masih lagi tak dapat dibuat oleh pengasas adalah pembuatan tasbih yang bersaiz kecil..lagi kecil...lagi susah pembuatannya. kalau yang bersaiz 10mm dan lebih..agak senang..kalau nak buat 10mm kebawah..yang tu ada susah la sedikit..tetapi, InsyaAllah..Pengasas akan terus berusaha untuk pembuatan tasbih yang bersaiz kecil..Para sahabat yang menempahnya berkata...:brader..tasbih kecik tak boleh buat ker??..dah macam bomoh siam la pulak nak bawak kesana kemari..hehehe...tak per para sahabat, kini pengasas sedang berusaha untuk pembuatan peralatan (Home-Made Half Moon Chisel) untuk saiz tasbih yang lebih kecil...InsyaAllah, bila dah siap nanti, akan pengasas paparkan didalam Blog..sabarrrr..
Saiz anak tasbih...Tempahan Tasbih kini telah dibuka untuk para sahabat....Hubungi Pengasas jika berminat.