DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PENGASIH LAGI MAHA PENYAYANG....

BLOG INI DIDIRIKAN PADA DASARNYA SEKADAR UNTUK MEMENUHI MASA LAPANG DAN JUGA BERKONGSI MINAT SERTA MAKLUMAT TENTANG KAYU-KAYU TERAS YANG BERKHASIAT DAN RAHSIA MENGENAINYA....

SELAMAT MELAYARI BLOG RAHSIA ALAM

Assalamu'alaikum...

Pendahuluan kata dan tata-cara:

Segala Info Maklumat yang dipaparkan adalah berdasarkan Petua, Pengalaman, Pengetahuan, Pemahaman dan Pengamalan yang diperturunkan melalui orang-orang yang terdahulu serta terbilang dalam tata-cara penggunaan medium Teras Kayu, Batu dan berbagai lagi mengikut nama panggilan pada ketikanya. Barangan yang dipaparkan pula, asal dan asasnya adalah dari dunia yang Nyata. Apa sahaja perkara yang bersangkutan dengan pemahaman dunia Jinn, Alam Ghaib, pantang-larang yang bukan dari Syariat Islam dan perkara-perkara yang tidak dapat diterima oleh hukum akal serta hati naluri dan juga tidak berada didalam Rangkuman Pautan Al-Quran dan Sunnah adalah ditolak sebulat-bulatnya.

Urusan Pertanyaan, Tempahan dan Pembelian

Segala Urusan Tempahan serta Pembelian boleh dibuat melalui:
Talian Hubungan terus/ SMS/Whatsapp
: Waliqudus :6019-3387074

Email
:waliqudus@yahoo.com
:waliqudus@gmail.com
Urusan Penghantaran : EMS POSLAJU (Pos Malaysia)
: Domestik dan Internasional

(Tempahan Hanya akan Diproses setelah Pembayaran dibuat oleh Pembelinya serta dimaklumkan melalui talian yang tertera)

Barangan yang telah dibeli jika terdapat kerosakkan dan tidak menepati Spesifikasi Tempahan, ianya akan diganti sepenuhnya dengan Percuma... melainkan kerosakkan yang disengajakan tidak akan dilayan sepenuhnya oleh Pengasas Blog.

Monday, April 25, 2011

Akar Teras Gemunggal...

Pemotongan sebegini dapat dibuat setelah penggunaan Mesin Pemotong (Band Saw atau Bend Saw)....mesinnya punya la mahal nak mamposss...tapi....puas memakainya...berbaloi bro...


Banyak jenis kayu dan teras menyerupai rona bintik-bintik yang seperti terdapat pada teras gemunggal...cuma bagi mengenal pasti apakah ianya teras gemunggal yang asli...caranya adalah dengan mencanainya bagi mendapatkan bau serta dari warna teras yang jika dipotong akan menghasilkan habuk warna kekuningan atau warna coklat. teras gemunggal juga jika diuji dengan rendaman air semalaman, ianya tidak akan merubah jisim airnya dengan menggunakan alat pengukur TDS (Total Dissolved Material)..warna air sahaja yang merubah..tetapi kandungan asid ataupun selain darinya tidak mempengaruhi air tersebut...jadi Air Rendaman Teras Gemunggal masih boleh diminum, walaupun direndam didalam air selama 3 hari berturut-turut...(Bacaan Air paip = 006ppm (rendaman teras semalaman, masih dalam bacaan 006ppm) (Raja kayu putih = 016ppm...Teras Nibung Tunggal 027ppm)..