DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PENGASIH LAGI MAHA PENYAYANG....

BLOG INI DIDIRIKAN PADA DASARNYA SEKADAR UNTUK MEMENUHI MASA LAPANG DAN JUGA BERKONGSI MINAT SERTA MAKLUMAT TENTANG KAYU-KAYU TERAS YANG BERKHASIAT DAN RAHSIA MENGENAINYA....

SELAMAT MELAYARI BLOG RAHSIA ALAM

Assalamu'alaikum...

Pendahuluan kata dan tata-cara:

Segala Info Maklumat yang dipaparkan adalah berdasarkan Petua, Pengalaman, Pengetahuan, Pemahaman dan Pengamalan yang diperturunkan melalui orang-orang yang terdahulu serta terbilang dalam tata-cara penggunaan medium Teras Kayu, Batu dan berbagai lagi mengikut nama panggilan pada ketikanya. Barangan yang dipaparkan pula, asal dan asasnya adalah dari dunia yang Nyata. Apa sahaja perkara yang bersangkutan dengan pemahaman dunia Jinn, Alam Ghaib, pantang-larang yang bukan dari Syariat Islam dan perkara-perkara yang tidak dapat diterima oleh hukum akal serta hati naluri dan juga tidak berada didalam Rangkuman Pautan Al-Quran dan Sunnah adalah ditolak sebulat-bulatnya.

Urusan Pertanyaan, Tempahan dan Pembelian

Segala Urusan Tempahan serta Pembelian boleh dibuat melalui:
Talian Hubungan terus/ SMS/Whatsapp
: Waliqudus :6019-3387074

Email
:waliqudus@yahoo.com
:waliqudus@gmail.com
Urusan Penghantaran : EMS POSLAJU (Pos Malaysia)
: Domestik dan Internasional

(Tempahan Hanya akan Diproses setelah Pembayaran dibuat oleh Pembelinya serta dimaklumkan melalui talian yang tertera)

Barangan yang telah dibeli jika terdapat kerosakkan dan tidak menepati Spesifikasi Tempahan, ianya akan diganti sepenuhnya dengan Percuma... melainkan kerosakkan yang disengajakan tidak akan dilayan sepenuhnya oleh Pengasas Blog.

Friday, November 13, 2009

Galih Kelor atau Teras Sekilo

Teras Kelor/Galih Kelor/Sekilo/Gemunggal/Munggai/ dan berbagai lagi digelar namanya serta berbagai juga kegunaanya. Ada juga mengatakan Khasiatnya sebagai Penawar dan Juga sebagai Pembisa..yang mana satu hanya Allah lebih mengetahui akan kesahihannya.
Ada beberapa jenis yang dinilai dari segi warnanya dan kawasan yang diperolehi, ada dari jenis Hutan, Pulau dan Juga kampung..tetapi bagaimanakah Teras yang berwarna Hitam yang terjadi dari dalam Pokok gemunggal ini...Ramai Guru-guru yang berkongsi pengalaman mengenainya...tidak Kurang juga menyamakannya dengan Teras Semeru Gajah oleh kerana rona bintiknya yang Hampir sama. (Teras Gemunggal Pulau tidak ada dalam Simpanan..so tidak dapat dibuat Perbandingan...Jika ingin mendapatkannya layari Blog Khasiat kayudanteras untuk Gemunggal Pulau)....InsyaAllah...

Teras yang berwarna Hitam tidaklah benar-benar berwarna hitam..tetapi adalah berwarna Coklat Kemerahan yang menghampirkan kepada warna Hitam. Didalam paparan ada yang berwarna Coklat dan memiliki alur Hitam yang menunjukkan terasnya yang tidak cukup matang tetapi telah ditebang sebelum teras yang dikatakan hitam ini terjadi. Teras yang berwarna Hitam didalam sebatang pokok Gemunggal tidaklah banyak. Kawasan terasnya adalah dari Pangkal yang didalam tanah hingga ke aras 2-3 kaki yang berada diatas permukaan tanah...Mengenai teras Kilo yang dimasak dengan Minyak atau direndam dalam Lumpur untuk menjadikannya Hitam..saya tidak pernah berdepan dengannya atau mencuba dengannya..InsyaAllah mungkin jika saya ada Teras Gemunggal yang muda dan ujian atau kesahihan mengenainya akan dipaparkan dimasa akan datang..InsyaAllah..


Oleh disebabkan bintik rona yang berbintik inilah yang dikatakan teras Semeru..tetapi ini adalah teras gemunggal yang Asli yang kebiasaannya didapati oleh pengumpul kayu teras gemunggal..yang berwarna Hitam pula bukan senang untuk diperolehi..itu sebab nilainya Tinggi...Mengenai Khasiatnya pula...Berbagai-bagailah Pula..dari Pelimun sampailah kepada Kebal Umum..Teras Semeru gajah pula jika di gigit mengenai pada bibir, ianya akan terasa kebas dan membengkak pada bibir tersebut dan teras gemunggal yang Asli tidak Pula...Wallahu..Semuanya adalah kejadian Ciptaan Allah..