DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PENGASIH LAGI MAHA PENYAYANG....

BLOG INI DIDIRIKAN PADA DASARNYA SEKADAR UNTUK MEMENUHI MASA LAPANG DAN JUGA BERKONGSI MINAT SERTA MAKLUMAT TENTANG KAYU-KAYU TERAS YANG BERKHASIAT DAN RAHSIA MENGENAINYA....

SELAMAT MELAYARI BLOG RAHSIA ALAM

Assalamu'alaikum...

Pendahuluan kata dan tata-cara:

Segala Info Maklumat yang dipaparkan adalah berdasarkan Petua, Pengalaman, Pengetahuan, Pemahaman dan Pengamalan yang diperturunkan melalui orang-orang yang terdahulu serta terbilang dalam tata-cara penggunaan medium Teras Kayu, Batu dan berbagai lagi mengikut nama panggilan pada ketikanya. Barangan yang dipaparkan pula, asal dan asasnya adalah dari dunia yang Nyata. Apa sahaja perkara yang bersangkutan dengan pemahaman dunia Jinn, Alam Ghaib, pantang-larang yang bukan dari Syariat Islam dan perkara-perkara yang tidak dapat diterima oleh hukum akal serta hati naluri dan juga tidak berada didalam Rangkuman Pautan Al-Quran dan Sunnah adalah ditolak sebulat-bulatnya.

Urusan Pertanyaan, Tempahan dan Pembelian

Segala Urusan Tempahan serta Pembelian boleh dibuat melalui:
Talian Hubungan terus/ SMS/Whatsapp
: Waliqudus :6019-3387074

Email
:waliqudus@yahoo.com
:waliqudus@gmail.com
Urusan Penghantaran : EMS POSLAJU (Pos Malaysia)
: Domestik dan Internasional

(Tempahan Hanya akan Diproses setelah Pembayaran dibuat oleh Pembelinya serta dimaklumkan melalui talian yang tertera)

Barangan yang telah dibeli jika terdapat kerosakkan dan tidak menepati Spesifikasi Tempahan, ianya akan diganti sepenuhnya dengan Percuma... melainkan kerosakkan yang disengajakan tidak akan dilayan sepenuhnya oleh Pengasas Blog.

Saturday, June 27, 2009

Kayu Teras Nibung Tunggal

Sejarah kayu ini ketika ditemui sahabat saya mendapati pokok-pokok sekelilingnya mati dan hanya pokok nibung ini sahaja yang tinggal. Pada mulanya beliau menggunakan kapak untuk memotong pokok tersebut tetapi kapak tersebut patah, lalu memotong menggunakan chain saw sehingga berasap (Mata chainsaw jadi tumpul), apabila tumbang pokok tersebut, terasnya tidak terpotong lalu melibas tegak seperti lembing ketika pokok rebah. asal panjang teras tersebut adalah 7 kaki, dipotong dua dan bahagian pangkal (di paparan) di beri kepada saya dan selebihnya diambil oleh bapa saudara beliau.
Khasiat tentang teras nibung ini banyak diolahkan dalam blog-blog yang sedia ada. Salah satu darinya, teras nibung ini dikatakan berbisa jika dipukul kearah manusia maupun binatang (jangan dipukul pada manusia secara sengaja atau main-main).. bisa kayu nibung tidaklah sebisa kayu Ibol tetapi lebih bisa dari kayu bertam.