DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PENGASIH LAGI MAHA PENYAYANG....

BLOG INI DIDIRIKAN PADA DASARNYA SEKADAR UNTUK MEMENUHI MASA LAPANG DAN JUGA BERKONGSI MINAT SERTA MAKLUMAT TENTANG KAYU-KAYU TERAS YANG BERKHASIAT DAN RAHSIA MENGENAINYA....

SELAMAT MELAYARI BLOG RAHSIA ALAM

Assalamu'alaikum...

Pendahuluan kata dan tata-cara:

Segala Info Maklumat yang dipaparkan adalah berdasarkan Petua, Pengalaman, Pengetahuan, Pemahaman dan Pengamalan yang diperturunkan melalui orang-orang yang terdahulu serta terbilang dalam tata-cara penggunaan medium Teras Kayu, Batu dan berbagai lagi mengikut nama panggilan pada ketikanya. Barangan yang dipaparkan pula, asal dan asasnya adalah dari dunia yang Nyata. Apa sahaja perkara yang bersangkutan dengan pemahaman dunia Jinn, Alam Ghaib, pantang-larang yang bukan dari Syariat Islam dan perkara-perkara yang tidak dapat diterima oleh hukum akal serta hati naluri dan juga tidak berada didalam Rangkuman Pautan Al-Quran dan Sunnah adalah ditolak sebulat-bulatnya.

Urusan Pertanyaan, Tempahan dan Pembelian

Segala Urusan Tempahan serta Pembelian boleh dibuat melalui:
Talian Hubungan terus/ SMS/Whatsapp
: Waliqudus :6019-3387074

Email
:waliqudus@yahoo.com
:waliqudus@gmail.com
Urusan Penghantaran : EMS POSLAJU (Pos Malaysia)
: Domestik dan Internasional

(Tempahan Hanya akan Diproses setelah Pembayaran dibuat oleh Pembelinya serta dimaklumkan melalui talian yang tertera)

Barangan yang telah dibeli jika terdapat kerosakkan dan tidak menepati Spesifikasi Tempahan, ianya akan diganti sepenuhnya dengan Percuma... melainkan kerosakkan yang disengajakan tidak akan dilayan sepenuhnya oleh Pengasas Blog.

Sunday, June 28, 2009

Kayu Patagar Besi

Kayu jenis ini saya beli dari seorang penjual di tamu Limbang, beliau adalah penjual kayu-kayu mistik dan macam-macam jenis kayu dia jual termasuklah kayu Madang Sisik, Kayu Fatimah, Kayu Sakang Seribu(terdapat di Temburong, Brunei) dan kayu tas dari daerah pontianak.
Kalau diikutkan semua jenis kayu saya nak beli dari beliau akan tetapi pihak kastam Brunei akan menahan barang tersebut kalau nak bawak keluar dan masuk serta memerlukan surat dari jabatan perhutanan. Saya malas nak bersoal jawab, oleh itu saya hanya memendam rasa je la.
Kayu jenis ni memang saya tak biasa jumpa akan tetapi saya amat tertarik akan kayu tersebut sebab ianya seiras kayu tas. (saya ni peminat n pengumpul kayu tas)Mengikut kata pak cik yang jual kayu ni, Kayu ni kayu patagar Besi (Tongkat Nabi Ibrahim), asalnya Nabi Allah Ibrahim Menggunakannya untuk gembala kambing.Wallahu..Beliau amat arif tentang kayu-kayu yang beliau perdagangkan kepada saya malah beliau juga mengeluarkan koleksi umbi serta akar kayu yang memang kalau pengumpul kayu akan membodek beliau untuk mendapatkannya.
Kayu jenis ini juga adalah lebih mahal dari kayu-kayu yang beliau jual diantara kayu-kayu tas, kayu tolong-tolong, kayu setulang, kayu taik...ahhh pegi Limbang lah kalau nak tau lebih lanjut. Tetapi camner pun saya berjaya bawak balik ke Tanah Air kayu jenis ni..(Ni kayu koleksi peribadi)