DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PENGASIH LAGI MAHA PENYAYANG....

BLOG INI DIDIRIKAN PADA DASARNYA SEKADAR UNTUK MEMENUHI MASA LAPANG DAN JUGA BERKONGSI MINAT SERTA MAKLUMAT TENTANG KAYU-KAYU TERAS YANG BERKHASIAT DAN RAHSIA MENGENAINYA....

SELAMAT MELAYARI BLOG RAHSIA ALAM

Assalamu'alaikum...

Pendahuluan kata dan tata-cara:

Segala Info Maklumat yang dipaparkan adalah berdasarkan Petua, Pengalaman, Pengetahuan, Pemahaman dan Pengamalan yang diperturunkan melalui orang-orang yang terdahulu serta terbilang dalam tata-cara penggunaan medium Teras Kayu, Batu dan berbagai lagi mengikut nama panggilan pada ketikanya. Barangan yang dipaparkan pula, asal dan asasnya adalah dari dunia yang Nyata. Apa sahaja perkara yang bersangkutan dengan pemahaman dunia Jinn, Alam Ghaib, pantang-larang yang bukan dari Syariat Islam dan perkara-perkara yang tidak dapat diterima oleh hukum akal serta hati naluri dan juga tidak berada didalam Rangkuman Pautan Al-Quran dan Sunnah adalah ditolak sebulat-bulatnya.

Urusan Pertanyaan, Tempahan dan Pembelian

Segala Urusan Tempahan serta Pembelian boleh dibuat melalui:
Talian Hubungan terus/ SMS/Whatsapp
: Waliqudus :6019-3387074

Email
:waliqudus@yahoo.com
:waliqudus@gmail.com
Urusan Penghantaran : EMS POSLAJU (Pos Malaysia)
: Domestik dan Internasional

(Tempahan Hanya akan Diproses setelah Pembayaran dibuat oleh Pembelinya serta dimaklumkan melalui talian yang tertera)

Barangan yang telah dibeli jika terdapat kerosakkan dan tidak menepati Spesifikasi Tempahan, ianya akan diganti sepenuhnya dengan Percuma... melainkan kerosakkan yang disengajakan tidak akan dilayan sepenuhnya oleh Pengasas Blog.

Sunday, June 28, 2009

Kayu Cendana Kayu Gaharu

Dah Cendana Gaharu Pula, bak kata pepatah melayu dulu kala. Kayu cendana memiliki bau wangi dan berminyak. Jika dibakar kayu cendana ianya akan mengeluarkan bau. Ada kayu cendana putih dan kayu Cendana seakan warna coklat. Kayu cendana putih dalam simpanan saya mungkin minyaknya dah takde sebab tu putih la kot?. Beza antara kayu cendana dan kayu Gaharu adalah dari segi bau dan Kayu Gaharu lebih mahal dari kayu Cendana. Kayu cendana dan gaharu banyak dipakai guna oleh kaum cina buat colok.

Kayu Gaharu mempunyai berbagai gred, kalau kayu gaharu yang memiliki gred terbaik, harga pasaran boleh menjangkau lebih dari RM50,000.00 sekilogram. Tetapi jika berurusan dengan kayu Gaharu kena ada lesen la wehh...kalau tak...silap aribulan masuk lokap weh..