DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PENGASIH LAGI MAHA PENYAYANG....

BLOG INI DIDIRIKAN PADA DASARNYA SEKADAR UNTUK MEMENUHI MASA LAPANG DAN JUGA BERKONGSI MINAT SERTA MAKLUMAT TENTANG KAYU-KAYU TERAS YANG BERKHASIAT DAN RAHSIA MENGENAINYA....

SELAMAT MELAYARI BLOG RAHSIA ALAM

Assalamu'alaikum...

Pendahuluan kata dan tata-cara:

Segala Info Maklumat yang dipaparkan adalah berdasarkan Petua, Pengalaman, Pengetahuan, Pemahaman dan Pengamalan yang diperturunkan melalui orang-orang yang terdahulu serta terbilang dalam tata-cara penggunaan medium Teras Kayu, Batu dan berbagai lagi mengikut nama panggilan pada ketikanya. Barangan yang dipaparkan pula, asal dan asasnya adalah dari dunia yang Nyata. Apa sahaja perkara yang bersangkutan dengan pemahaman dunia Jinn, Alam Ghaib, pantang-larang yang bukan dari Syariat Islam dan perkara-perkara yang tidak dapat diterima oleh hukum akal serta hati naluri dan juga tidak berada didalam Rangkuman Pautan Al-Quran dan Sunnah adalah ditolak sebulat-bulatnya.

Urusan Pertanyaan, Tempahan dan Pembelian

Segala Urusan Tempahan serta Pembelian boleh dibuat melalui:
Talian Hubungan terus/ SMS/Whatsapp
: Waliqudus :6019-3387074

Email
:waliqudus@yahoo.com
:waliqudus@gmail.com
Urusan Penghantaran : EMS POSLAJU (Pos Malaysia)
: Domestik dan Internasional

(Tempahan Hanya akan Diproses setelah Pembayaran dibuat oleh Pembelinya serta dimaklumkan melalui talian yang tertera)

Barangan yang telah dibeli jika terdapat kerosakkan dan tidak menepati Spesifikasi Tempahan, ianya akan diganti sepenuhnya dengan Percuma... melainkan kerosakkan yang disengajakan tidak akan dilayan sepenuhnya oleh Pengasas Blog.

Sunday, June 28, 2009

Buluh Tumpat


Buluh Tumpat dikenali atas sebab sifat ketumpatannya dan berbeza diantara buluh perindu,buluh betong serta pokok buluh biasa. Buluh tumpat pun banyak jenis ada juga buluh tumpat bunting, buluh bertemu ruas akan tetapi buluh tumpat yang memiliki khasiat adalah buluh tumpat yang lurus, ianya tidak mengecil dan besar diantara ruas-ruas buluh tersebut. Rahsia Buluh tumpat juga banyak sekali hanya segelintir sahaja yang tahu akan kegunaannya. Saya juga menggunakannya untuk menarik bisa dalam badan serta luka-luka kecil..mujarab juga. Ada orang menggunakannya untuk penepis rintangan, penarik, pelaris, pemanis serta kebal.
Khasiat Buluh tumpat akan terserlah jika ada yang mampu membuat campuran kayu-kayu yang lain untuk pelaris perniagaan....Allah lebih mengetahui... jangan tersilap beli kerana rotan pun kekadang orang kata buluh tumpat. Beza rotan dan buluh, Buluh tumpat memiliki bintik-bintik hitam di bahagian yang tumpat.